gazzetta9.com-ÖZEL HABER
Celal Eren ÇELİK
Son günlerde kamuoyunun gündemini en çok meşgul eden konu KAZ DAĞLARI'nda Kanadalı ALAMOS GOLD'un gerçekleştirmiş olduğu altın arama faaliyetleri ve yaşanan doğa katliamı.
Ancak altın madenleri ve çevre katliamı noktasında Doğu Karadeniz'de Gümüşhane'de yaşanan skandal çevreye verdiği zararla birlikte direkt olarak insan hayatını da tehdit etmekte.
2007 YILINDA BAŞLAYAN SÜREÇ
Ankara'da kurulu bir matbaacılık şirketiyken AKP iktidarı ile birlikte bir anda madencilik sektörüne adım atan ve ard arda aldığı altın madeni ruhsatları ile dikkat çeken şimdiki FETÖ firarisi Akın İpek'e ait KOZA GRUBU'na bağlı KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş 2007 yılında Gümüşhane'nin Mastra köyünde ilk açık ocak,2008 yılında yer altı işletmesi ile birlikte altın madeninde üretme başlatı.İlk altın dökümü ise 2009 yılında gerçekleşti.
Ancak KOZA GRUBU 2007 yılında bölgeye gelirken bölge köylülerinin direnişi ile karşılaştı. Mastra köylüleri altın madeninin köyde hem doğa katliamına yol açacağını hem de insan sağlığına vereceği zararları öne sürerek madenin açılmasına sert tepki gösterdiler.
Ancak KOZA ALTIN İŞLETMELERİ bir süre süren bu vatandaş direnişini Mastra Köyündeki tüm haneleri tek tek dolaşarak ve arsalarına yüksek fiyatlar verip arsaları satın alarak aştı.
Kimi vatandaşlara ayrıca para,araba iş imkanı teklif edildi.
Öte yandan KOZA GRUBU yerel gazetelere "YerelGazetecilik" için büyük sayılabilecek ilanlar verdi.Böylece yerel basın da yaşanan sıkıntıların hiçbirinden tek satır bahsetmedi.
TESİS 22 KİLOMETRE UZAKTA ETKİSİ 30 KM.'YE KADAR UZANIYOR
KOZA ALTIN'in Mastra (Demirkaynak) Köyü ve köylüleri üzerinde bu kadar durmasının sebebi ise tesis yoğun biçimde faaliyete geçince ortaya çıktı.
Zira KOZA ALTIN'ın Mastra Tesisleri'nde arıtma işleri Dünya'da eşi benzeri olmayan bir şekilde tabiri yerindeyse "Ağır çekim cinayet" işlenircesine gerçekleştirilmekteydi. Şöyle ki; arıtma havuzlarının altına yerleştirilen borulardan borulardan çekilen SİYANÜR havaya püskürtülerek arıtma işlemi gerçekleştirilirken zehirli su ise tesisin hemen yanından geçen dereye akıtılmaktaydı.
Vatandaşlar bu görüntüleri kameraya çektiler ama bunun karşısında KOZA ALTIN, havuzlarda canlı yaşadığını gösteren,tehlikenin olmadığını belirten videolar yayınlandı.Oysa videoların son kısmı "kırpılmıştı" zira daha videonun sonuna gelmeden havuzdaki canlılar "ölmüştü".
Havaya püskürtülen siyanürlü buharın etkisi 30 kilometreye kadar ulaşırken KOZA GRUBU'in arazilerini satınalmak için canhıraş biçimde çaba sarfettiği Mastra Köyü ise sadece 30 kilometre uzaklıktaydı.
Yaşanan bu çevre ve sağlık katliamı sonrası tedirgin olan vatandaşları bir kez daha direnişe geçtiler madenin kapatılması için ancak ne yerel medya, ne bölgedeki tek bir yetkili,ne bir siyasetçi vatandaşların yanında durmadı.
Sonunda ise bölgede kanser vakalarında artış yaşanmaya başlandığı gibi, bölgede çok bol biçimde yetişen kiraz,erik,dut,elma,vişne gibi meyveler, patates,fasülye gibi ürünler artık yetişmez oldu.Köylülerin topraklarında artık hiç bir şey yetişmiyor.
Vatandaşlar son çare olarak konuyla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na başvursalarda hiç bir sonuç alamadılar.
FETÖ'den yurtdışında firari konumunda bulunan KOZA GRUBU'na ait madenlere kayyum atanınca vatandaşlar bir umutla "buharlı siyanür püskürtme" uygulamasına son verilmesini umsalar da kayyum eli ile üretim aynı devam etti vehale maden çalışmaya devam etmekte.
Bugün gelinen son noktada köylüler topraklarını satarak köyden gitmek durumunda kaldılar hala topraklarını satmamak nktasında direnen ise sadece 1-2 aile var köyde.
UZMANLAR "BU BİR CİNAYET" DİYOR
gazzetta9.com olarak konuştuğumuz ancak isminin açıklanmasını istemeyen konusunda uzman bir jeoloji mühendisi ise "Madenlerde arıtma işlemleri için ilgili bakanlığın belirlediği ve çok net olan yönetmelikler var.Böylesi bir uygulamanın örneği olmadığı gibi ilerleyen yıllarda şimdi tarım ürünlerinin yok olması olarak başlayan etkilerini özellikşe kanserden ölümlerle gösterecektir.Bu nedenle bu bir cinayettir" şeklinde görüş belirttiler.
TESİSTE ŞU AN HALEN ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRİLMEKTE
Yıllar boyu bu şekilde zehir saçarak üretim yapan 2014 yılında kapatıldıktan ve KOZA GRUBU tesislerine TMSF tarafından el konulmasının ardındam ardından 2017 yılının Mayıos ayında yeniden kayyum eli ile faaliyetlerine başlayan Koza Altın İşletmeleri Gümüşhane Mastra tesislerinde şu an ise sadece "Açık üretim yapılmaktaydı"Daha önce pek çok işçinin çıkartıldığı ve KOZA MDENCİLİK tarafından "Madencilik sektöründeki kısıtlamalar" nedeni ile kapatıldığı açıklanan maden bugün yine KOZA ALTIN'ın kendi resmi sitesinde aktif tesislerden bir tanesi olarak yer almakta.Ve 2017 yılından itibaren yer altı üretrimi de devam etmekte.
VATANDAŞ İSYANDA...
Madende yaşanan bu süreç sonrasında köylerini terketmek zorunda kalan bazı köylüler ile de iletişim kurma şansımız oldu.Ata topraklarının bu madenin bölgeye kurulması ile yaşanamaz hale geldiğini ve 2007 sonrasında hayatlarının adeta kabusa döndüğünü söyleyen vatandaşlar,mücadele edebildikleri kadar mücadele ettiklerini ancak yanlarında ne hukukun,ne siyasetin,ne mülkü amirlerin durmadığını ve sonunda pes ederek topraklarını satıp köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını kendilerini düşünmeselerde çocuklarının ve torunlarının sağlığını,geleceğini düşünmek zorunda oldukları için bu klararı aldıklarını ifade ettiler.
Üyeliğiniz durdurulmuş veya giriş yapmadığınız için yorum yazamıyorsunuz..